RINUS DEN TOONDER

 
Terug naar bezetting
Geboren: 4 oktober 1944 te Kloetinge.
Woonplaats: Kloetinge.
Lid van Excelsior vanaf: 1955.
Ik ben samen met mijn broer Jan lid geworden, hij speelde bugel en ik speelde corhoorn. Mijn vader was toen dirigent van Excelsior en mijn broer Gerrit speelde al langer mee.
Ik heb voor het eerst op het pinksterconcours meegespeeld in 1956 te Domburg, met het nummer Rhapsodie in Brass. We behaalden 156 punten, een tweede prijs, in de hoogste afdeling (later zou blijken dat dit een van de weinige tweede prijzen zou zijn die ik heb meegemaakt met Excelsior).
Op het volgende pinksterconcours te Kapelle in 1957 speelde ik bariton, we speelden toen het nummer Harlem Shadows. We behaalden 181 punten, een eerste prijs en gelijk het hoogste aantal punten van het concours.
Vanaf 1959 ben ik tuba (euphonium) gaan spelen, we speelden toen op het pinksterconcours te 's-Heer Arendskerke en behaalden 208 punten (max 210) met het nummer The Moor Of Venice. Een eerste prijs met lof en het hoogste aantal punten van het concours.
Met Excelsior hebben we heel veel hoogtepunten meegemaakt. Eén van de mooiste hoogtepunten was voor mij het behalen van de eerste plaats bij het topconcours in Arnhem in 1969, we werden toen kampioen van de fanfareafdeling.
We speelden het nummer A Downland Suite van John Ireland en behaalden 165 punten met lof van de jury. We speelden toen al jaren zonder saxen en met een escornet.
Er deden in deze afdeling 8 fanfares mee.
Hierna mochten we meedoen aan het Britse brassbandconcours te Londen in de Royal Albert Hall. We speelden daar het verplichte werk High Peak, we behaalden een 23ste plaats van de 24 deelnemers. (Zie 4barsrest.com waar Excelsior ook wordt genoemd.) De gehele reis en verblijfkosten werden toen betaald door de gemeente Kloetinge die vanaf 1 januari 1970 opgeheven werd als zelfstandige gemeente. Dit was voor ons toen een leuk afscheidscadeau van de gemeente Kloetinge.
Een leuke anekdote is nog wel de volgende.
Toen we voor het eerst meededen aan het topconcours te Arnhem in 1964, hadden we geen slagwerkers. We hebben toen aan de slagwerkers van het orkest dat voor ons speelde gevraagd of ze ook even bij ons mee wilden doen. Die heren zijn toen gewoon blijven staan en hebben vervolgens met ons ook meegedaan. We speelden toen het nummer The Frogs van G. Bantock en we behaalden een 13de plaats van de 16 deelnemers.
In andere gezelschappen speel ik niet, ik heb wel diverse keren meegedaan met Euterpe uit Heinkenszand en Accelerando uit St. Annaland toen mijn vader ook dirigent was van deze orkesten.
Andere hobby's zijn onder andere diverse werkzaamheden in en om het huis, tuinieren, fietsen en ik kijk graag naar voetbal op TV.
Verder ben ik gestopt met werken en kan ik nu mijn eigen tijd indelen.
 

home