NIEUWS

Rythme en Corps (11-11-2018)
Een bijzondere samenwerking tussen muziek en dans

Concert in samenwerking met Stichting Dansz.
Datum: 11 november 2018
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: De Mythe, Goes
Reserveren
: www.zeelandtheaters.nl

Opgaand in de meeslepende ritmes van filmische muziek hebben stichting Dansz en Brassband Excelsior Kloetinge elkaar gevonden. In een opzwepende voorstelling zullen verschillende herkenbare filmmuziekstukken en klassieke werken worden uitgevoerd door de muzikanten van de brassband en vorm worden gegeven door de dansers. Gevoelige en dynamische stukken zullen in afwisseling de emotie van de bezoeker beroeren. Het resultaat is een opzwepende voorstelling! Toegangsprijs, €15,00, is inclusief pauzedrankje.

Groot verlies voor Excelsior (2-6-2018)
In april/mei is Brassband Excelsior uit Kloetinge geconfronteerd met een dubbel verlies.
Binnen vier weken hebben we afscheid moeten nemen van onze Beschermvrouwe, mevrouw Lenshoek, en van de Ambachtsvrouwe van Kloetinge, mevrouw Van Dijk van ’t Velde.

Beide dames vormden de afgelopen twintig, respectievelijk dertig jaar een enorme steun voor onze band.

Sinds 1999 vervulde mevrouw Lenshoek de functie van Beschermvrouwe en zij deed dat op haar heel eigen wijze. Zonder veel uiterlijk vertoon maar altijd vol belangstelling en ruimte biedend voor het orkest. Alle “wilde” ideeën konden wij bij haar verwezenlijken.

Op de Koninginnedagen en Koningsdagen konden we voor het koetshuis ons traditionele concert geven en vaak waren wij te gast in haar prachtige tuin voor het geven van tea concerten op zonnige zondagmiddagen. Verder had zij ook steeds een warme belangstelling voor het wel en wee van de band en was een vaste gaste bij nagenoeg al onze concerten.

Mevrouw Van Dijk van ’t Velde, de Ambachtsvrouwe van Kloetinge, is in al die dertig jaren dat ze deze functie vervulde een bron van inspiratie geweest voor Excelsior. Weer of geen weer maar ieder jaar stelde zij haar tuin of schuur beschikbaar om Excelsior te laten concerteren waarbij het hele dorp dan werd uitgenodigd. Zij en haar familie zorgden dan voor alles, inclusief de inwendige mens. Zelf was ze ook actief in het meedenken over het te spelen repertoire en hebben wij haar ook nog eens kunnen verrassen met een muziekstukje van een van haar voorvaders. Ook voor haar was dit concert een podium waar zij met al haar talenten kon excelleren.

Het was voor onze brassband een eer om bij de uitvaart van zowel mevrouw Lenshoek als bij die van mevrouw Van Dijk van ’t Velde te kunnen spelen om zo een laatste muzikale groet te brengen. Het doet ons deugd dat zowel de dochters van mevrouw Lenshoek als de nieuwe ambachtsheer van Kloetinge en zijn familie ons hebben verzekerd dat zij Brassband Excelsior blijven steunen en dezelfde mogelijkheden blijven geven.

Het bestuur van Excelsior

Een nieuwe lente een nieuw geluid,
ook voor brassband Excelsior.

Met de komst van het voorjaar verandert voor Excelsior het podium. In de voorbije lange en koude winter gaf Excelsior een prachtig kerstconcert in Kloetinge en enkele weken geleden was Excelsior te horen in een gezamenlijk concert in het Goes Lyceum met de Fanfare “De Hoop” uit Stellendam.

Met de komst van het voorjaar gaat ook Excelsior naar buiten en wel met een aantal aansprekende openluchtconcerten. Het eerste concert zal, traditiegetrouw plaatsvinden op Koningsdag. Net als de afgelopen zestig jaar zal onze brassband op 27 april om 16.00 uur vrolijk en afwisselend concert verzorgen op het marktplein voor het koetshuis van de familie Lenshoek. Uiteraard rekenen we op goed weer. Mochten de weersomstandigheden een buiten optreden niet toelaten dan zal er worden uitgeweken naar Amicitia.

Op zondag 17 juni gaat Excelsior op reis en wel naar Terhole in Zeeuws Vlaanderen alwaar een concert verzorgd wordt in het kader van het festival Vliet, georganiseerd door onze naamgenoot aldaar.
Voordat de band met vakantie gaat spelen we natuurlijk weer in de tuin van de ambachtsvrouwe op zondag 8 juli.

Na de vakantie gaat Excelsior hard aan het werk om op zondagmiddag 11 november een prachtige balletvoorstelling te verzorgen samen met stichting Dansz. Deze unieke happening vindt plaats in de Mythe: reserveer deze datum vooral vast in uw agenda!

Uitwisselingsconcert (24-3-2018)
Uitwisselingsconcert met fanfare De Hoop Stellendam
Locatie:
Pontes Goese Lyceum, locatie Oranjeweg
Aanvang:
20.00 uur
Toegang: grratis

Al decennialang behoort Fanfare “De Hoop” tot de topfanfares van Nederland. In 2011 en 2014 wist dit orkest het Nederlands kampioenschap te behalen in de hoogste afdeling fanfare.
Het is dan ook een uitgelezen kans voor alle liefhebbers van blaasmuziek in Zeeland dit geweldige orkest “live” te kunnen horen.
De dirigent van “De Hoop” is voor Brassband Excelsior geen onbekende. Ruim 11 jaar geleden heeft Arie Stolk als “interim dirigent” een klein jaar de Brassband Excelsior gedirigeerd en het was toen ook dat Excelsior dat jaar onder zijn leiding “Zeeuws Kampioen” werd tijdens het lentefestival.

Kerstconcert (17-12-2017)
Gastsolist: Bernd Van Echelpoel, bastuba
Locatie: Geerteskerk
Aanvang: 16:00 uur
Toegang: gratis

Bernd van Echelpoel is een van de meest vooraanstaande tubaïsten van België en Europa. Zo slaagde hij er in om de internationale tubawedstrijd van de Lieksa Brass Week 2006 (Finland) te winnen. Dit was tevens de eerste maal dat een Belgische tubaïst een gerenommeerde internationale wedstrijd won. Later hetzelfde jaar won hij nog een gouden medaille op het Concours Europeënne pour jeunes solistes te Luxemburg en in 2007 behaalde hij een halve finale plaats op het Aeolus Wettbewerb für Bläser te Düsseldorf.
Nog voor Bernd zijn studies afsloot slaagde hij voor zijn eerste orkestbaan bij Holland Symfonia (Amsterdam). Later speelde hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (Amsterdam). Sinds 2009 is hij verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra “voorheen de Filharmonie”.
Als gastprofessor tuba en hedendaagse muziek was Bernd verbonden aan de Luca School of Arts, campus Lemmens te Leuven. Sinds 2013 volgde Bernd zijn grote stimulator Hendrik Jan Renes op als professor tuba aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hiernaast is hij ook nog verbonden als leraar koper en saxhoorn aan de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs en dé Kunsthumaniora, beide te Antwerpen.
Als kamermusicus is Bernd verbonden aan het Ottone Brass Quintet en Benny Wiame’s New Brass Directions en werkt hij freelance met enkele andere topensembles.
Zijn studies deed Bernd achtereenvolgens bij Arthur Vanderhoeft,  Nick Ost, Bart Van Neyghem. In 2001 vatte hij zijn hogere studies aan in het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij tuba studeerde bij Hendrik-Jan Renes (solo-tubaïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en hafabra-directie bij dhr. Dirk De Caluwé. Later specialiseerde hij zich verder aan het Conservatorium van Rotterdam bij dhr. Hendrik-Jan Renes waar hij in 2008 met glans afsloot.
Als solist trad hij op met onder meer: Mikkeli String Orchestra, de Filharmonie, Spectra ensemble, de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en het Harmonieorkest van het Conservatorium Antwerpen.
Bernd heeft een zwak voor nieuwe composities en werkte mee aan verscheidene nieuwe werken van Jelle Tassyns, Geert Callaert, Wim Bex, Steven Verhelst en Roger Derongé. Zo bracht hij al vele premières van onbekend werk voor tuba solo in de Benelux. 
In 2015 bracht Bernd zijn eerste solo CD “Berno” uit met de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht o.l.v. Matty Cillissen. Bernd is afkomstig uit de zeer rijke amateur hafabra orkesten. Deze CD is dan ook een ode aan zijn afkomst en het mooie dat tuba solo en harmonieorkest te bieden heeft. Op de CD vind je 2 nieuwe composities, Hybris van Wim Bex en Berno van Steven Verhelst, speciaal gecomponeerd voor deze cd. Verdere aanvulling met het tuba concerto van Philip Sparke en Mettalephonic van Daniël Nelson.
Naast het bespelen van de tuba, les geven en dirigeren is Bernd dol op zijn gezin en heeft hij een passie voor eten en tuinieren.

Nieuwe foto's:
NajaarsconcertLINKS:

Excelsior op facebook
wordt fan en plaats hier bijvoorbeeld
uw zelfgemaakte foto's van Excelsior!

Excelsior op youtube
enkele filmpjes van concerten

brassband.startpagina.nl
links naar collega brassbands

www.klankwijzer.nl
website van de muziekkrant
Klankwijzer, met nieuws, agenda en
edities van klankwijzer in PDF-formaat

www.cubrass.nl
Opinie stukken, concert reviews, aankomende concerten, wisselingen van muzikanten en alles wat te maken heeft met de brass-sector

www.wikibrass.nl
brassgerelateerde informatie

www.uitzinnig.nl
Activiteiten, uitstapjes, evenementen en tips voor een dagjeuit.

4barsrest.com
voor het laatste (voornamelijk Engelse) nieuws op brassbandgebied

Internet Bandsman's Everything
zeer veel links naar interessante brassbandpagina's


home